Praktijk Bewust

Wat een heftig gevoel, dat brandend maagzuur! Je moet er 10 keer per uur aan denken, omdat het zo brandt! Het haalt je uit je concentratie. Je zit het liefst wat voorovergebogen. Legt telkens weer je hand op je maag. ’s Nachts word je er telkens wakker van. Op je rechterzij slapen verergert de klachten. Bukken, bijvoorbeeld bij tuinieren, is drie keer niks, want dan heb je het maagzuur in je keel. En middelen tegen maagzuur helpen even, maar daarna komt het weer terug. Wat veroorzaakt nou dat brandende maagzuur en nog liever: hoe kom je er vanaf?

Meest verkochte medicijn: maagzuurremmer!

Misschien wel interessant te weten dat in de top 3 van meest verkochte medicijnen de maagzuurremmer staat, zo’n 7 miljoen per jaar in alleen Nederland al! Met leuke namen, maar kijk vooral even op het doosje of er een van deze woorden op staat: Omeprazol, Pantoprazol of Esomeprazol. En je kunt ook de onschuldig lijkende Rennies nemen. Deze medicijnen leveren meteen wat opluchting, maar op langere termijn veroorzaken ze een groot probleem. Ze verhinderen namelijk de aanmaak van maagzuur, doordat ze de werking van de maagzuurpompen, de ‘protonpompen’ verhinderen. Op langere termijn heb je dan een huizenhoog probleem, omdat je hele spijsvertering ontregeld raakt.
Lees ook eens artikel 3: Maagzweer, maagklachten en maagpijn, waar je ook kunt lezen over de relatie tussen maagklachten en medicijnen.
De opluchting is tijdelijk, want de klachten komen weer terug. En dan heb je een keuze: wat ga je doen, blijf je doorgaan met de medicijnen, of ga je op zoek naar de oorzaak van je maagklachten?

Heb je maagzuur lief!

Heb je last van brandend maagzuur, dan is dat een alarmsignaal van je lichaam. Dr. Batmanghelidj schrijft: “Brandend maagzuur (…) is een van de meest belangrijke dorstpijnen van het menselijk lichaam.” Blz. 121 in zijn boek ‘Water, het goedkoopste medicijn.’ Heb je brandend maagzuur, dan is je lichaam al ernstig uitgedroogd. Het heeft een flink tekort aan water. Elke nacht verlies je een liter vocht. Vul dat overdag weer aan! Met water of thee, geen andere vloeistoffen. Daarin schuilt namelijk een groot probleem. Want een vloeistof is niet hetzelfde als water. En als je zou weten hoe belangrijk je maagzuur is voor je spijsvertering en je hele gezondheid, zou je er beter voor zorgen en zou je het liefdevol koesteren!

Oorzaken van brandend maagzuur

1. Je hebt te weinig ruimte in je maag, waardoor het maagzuur omhoog wordt geduwd richting je slokdarm. Dat kan drie oorzaken hebben: je kleding zit te strak om je middel, je darmen zitten verstopt of je bent in verwachting. In geval van dat laatste: gefeliciteerd!
2. Je hebt te weinig maagzuur. Dat kan komen doordat je ouder wordt of doordat je te lang maagzuurremmers hebt gebruikt. Je maag produceert te weinig maagzuur, je hebt dus juist een tekort aan maagzuur!

Hoe herken je tekort aan maagzuur?

Er is een klepje die open en dicht hoort te gaan en die de verbinding vormt tussen je slokdarm en je maag, de ‘sfincter’. Dit klepje gaat dicht als er voldoende maagzuur is dat goed zuur is. Is er te weinig maagzuur of is het maagzuur niet zuur genoeg, dan sluit die spier niet. Daardoor kan het weinige maagzuur door beweging of knelling omhoog gaan, je slokdarm in. Wat je dan voelt:
– een pijnlijk, branderig gevoel
– na het eten van vlees krijg je een zwaar gevoel (het vlees verteert te langzaam)
– soms sterke buikpijn, bovenin je buik
– na het eten van vlees laat je boeren. Door de langzame vertering en doordat je darmen de vertering verder doen met bacteriën en gisten. Die veroorzaken gassen die voor een opgeblazen gevoel zorgen en ervoor zorgen dat je gaat boeren. En de boeren ruiken vies.
– vermoeidheid doordat je een tekort hebt aan voedingsstoffen. Door te weinig maagzuur krijg je tekort aan mineralen en voedingsstoffen, ijzer, zink, koper en calcium. Maar ook aan vitamines als B9 (foliumzuur) en B12. En eiwitten worden niet goed afgebroken, waardoor ze niet goed kunnen worden gebruikt door je lichaam, bijvoorbeeld voor het aanmaken van slaaphormonen.

Oplossingen voor brandend maagzuur.

De methode die ik hanteer is kijken naar oorzaken van brandend maagzuur vanuit een dieper energetisch niveau. Jouw lichaamswijsheid geeft de signalen door voor de neutralisatie van je disbalans.

Kom gewoon een keer langs.

 

 
 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *