Praktijk Bewust

Tinnitus (oorsuizen) is een hele vervelende aandoening. Mensen kunnen er gek van worden. Zo’n pieptoon in je oor die je vooral hoort wanneer het stil is. Dus… als je in bed ligt en wilt kunnen slapen. Wat zijn de oorzaken van tinnitus en wat kan je er zelf aan doen?

Aanpak van Tinnitus

Bekijk goed wat er in de omgeving van het oor zit. Daaraan kan je aanwijzingen vinden voor de oorzaken van tinnitus: zenuwen, energiebanen (meridianen) en spieren. Als je logisch kijkt, kan je al veel ontdekken en je bewust worden. Dat geeft aanwijzingen van hoe je de tinnitus kunt aanpakken. En… er zit ook een gave verborgen in tinnitus!

Zenuw Nervus Vagus

Daardoor zet je spanning op je oren. Doe je dit maandenlang, dan kan dat leiden tot overstimulering van je gehoor en kan de pieptoon ontstaan.“

Zenuwen

Vlak voor je oren langs, loopt een grote zenuw, de Nervus Vagus.Als je bovenstaande afbeelding bekijkt, kan je het zien. Zenuwen zijn eigenlijk draden die door je huid lopen en de signalen doorgeven aan je hersenen. Moeten deze zenuwen te hard werken, worden ze teveel geprikkeld, dan kan er een overdosis aan signalen worden doorgegeven, wat in het geval van tinnitus kan leiden tot een pieptoon. Hoe komt het dat zenuwen te hard moeten werken? Je bent te druk. hebt teveel geluiden, beelden om je heen. Tijdens intense reizen kan je er bijvoorbeeld meer last van hebben of aan het eind van een intense werkweek.

Spieren

De spieren in je kaken zijn de sterkste spieren in je lichaam! Heb je stress, ben je ergens boos over of gefrustreerd, dan span je je kaken onbewust aan. Ik noem dat een “kaakklem”. Ontspanningsoefeningen en massage kunnen weer ruimte geven in de spieren.

Ik wil je graag ondersteunen in je zoektocht naar de oorzaak van je tinnitus. Wat kan leiden tot vermindering en verbetering van de kwaliteit van je leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *